Goede klantgesprekken doen pijn. Hoe jij dat als adviseur of ondernemer sterk kunt inzetten

Goede klantgesprekken doen pijn. Iedere klant die ik dit vertel, vindt dat een vreemde uitspraak. Want klantgericht als we zijn, gaan we voor het goede gevoel van de klant. Dat we leuk en positief met elkaar in gesprek zijn.

We willen vooral lief zijn voor de klant, plooien gladstrijken en moeilijke stiltes vermijden.

Maar als je echt iets wilt bereiken met je klant dan moet je je klant soms pijn doen.

Want voor verandering of beweging zijn er maar twee routes te bewandelen.

De route van pijn (of probleem of urgentie) en de route van plezier (of perspectief of verlangen).

Veranderen of bewegen is namelijk best lastig.

We overzien niet altijd wat het doel is en welke stappen we moeten zetten. En we vinden het risico van die stap niet fijn. Dus doen we niks, we veranderen niet, we bewegen niet. En dat merk jij bijvoorbeeld omdat je offerte niet getekend terug komt.

De klant laat dan de huidige situatie bestaan, die blijkbaar niet pijnlijk genoeg is om in beweging te komen en jou te hulp te roepen.

Hoe lukt veranderen dan wel?

Als je klant even het pijnlijke besef heeft dat er nu echt, echt iets moet veranderen… dat als er nu niets gebeurt, dan…

Aaii, daar zit jij dan, met een klant die het even  erg lastig heeft. Een grimas op het gezicht krijgt of zelfs een traan wegpinkt.

Pijnlijk? Vreemd? Genant?

Misschien, maar zo komt de klant wel richting zijn doel. En ontstaat er beweging en actie. En kun jij hem gaan helpen met waar jij supergoed in bent.

Ben jij bereid om het echt moeilijke gesprek met de klant aan te gaan?

In mijn gratis ebook vind je volop inspiratie, informatie, tips en tools om jouw plannen en jouw zelfstandig ondernemerschap naar het volgend niveau te krijgen. Ik help je graag!