Rotterdamse Roots. Of: je geschiedenis supersterk meenemen in je ondernemerschap

Op de foto zie je het passagierschip de Waterman uitvaren vanuit Rotterdam. Het is 4 mei 1963 en 1500 supporters vertrekken vanaf de Lloydkade in Rotterdam. Ze gaan de reis naar Lissabon maken om hun club Feyenoord (toen nog geschreven als Feijenoord) aan te moedigen in de Halve Finale van de Europacup 1 tegen Benfica.

Nu 2 uurtjes vliegen, toen was dat een wereldreis.

Waarom vertel ik dit verhaal?

Omdat mijn ouders op die 4 mei 1963 als vrijgezel aan boord gingen van de Waterman en als stel terugkwamen in Rotterdam.

Feyenoord was uitgeschakeld, maar mijn ouders hadden elkaar gevonden. 7 Jaar later werd ik geboren.

Dat is mijn ontstaansgeschiedenis. Andere Tijden Sport maakte er een prachtige documentaire ‘De Geboorte van het Legioen’ van. Een aanrader voor iedereen die een mooie geschiedenis over vriendschap, vervlogen tijden en sport kan waarderen.

Ook omdat mijn vader al lang geleden is overleden, was ik heel blij met deze documentaire. Omdat  ik zo mijn kinderen kan laten kennismaken met de Opa die ze nooit gekend hebben.

En ze leren zo mijn en dus ook hun eigen geschiedenis.

Als ik met nieuwe klanten kennismaak, wil ik ook altijd iets weten over hun geschiedenis.

Welke verhalen vertellen zij aan hun kinderen? Wat hebben ze van huis uit meegekregen en wat willen ze daarvan meenemen in hun ondernemerschap?

Er volgen altijd mooie, soms ook rauwe of ontroerende gesprekken die eigenlijk gaan over waarde. Waaraan hecht je waarde?

En welke waarde wil je leggen in je loopbaan en je ondernemerschap? Doe je dat goed, dan sta je veel sterker en steviger.

Je weet waar je het voor doet, kunt daar steeds mee verbinden, ook als het soms lastig is.

Ik hecht waarde aan mijn Rotterdamse Roots en vind het belangrijk om me te verbinden met het verhaal van dat 20-jarige meisje (mijn moeder!) dat 55 jaar geleden het lef had om op de boot te stappen, het avontuur tegemoet te gaan en maar te zien wat er dan gebeurde.

Wat er gebeurde was dat ze ongelofelijk zeeziek werd, zich met veel pijn en moeite naar het dek sleepte en mijn vader de kans gaf om zich als hoffelijke man over haar te ontfermen. Sterke move Pap!

Dat was het begin van mijn geschiedenis en die van mijn gezin. Zonder Feyenoord was ik er kortom niet geweest.

Nu begrijpen jullie waarom ik zo vaak aan het emmeren ben over mijn Rotterdamse Roots ?

Wat zijn jouw roots en wat neem je daarvan mee in jouw ondernemerschap?