Succes!! Maar wat is dat precies? Goed nieuws: dat bepaal jij zelf

Ik had onlangs het genoegen om te mogen aanschuiven bij een gezelschap van hoogopgeleide professionals.

Slimme, hartelijke en ambitieuze heren en dames. Met als gemeenschappelijk element dat ze bij dezelfde corporate werkgever in Hoger Management of Directiefuncties hadden gewerkt.

Ze hadden nog iets gemeenschappelijk: de sterke wens om nu succesvol te worden als ondernemer.

In het gesprek ging het daar natuurlijk over: de opdrachten die binnenkwamen, de omzet die de goede kant op ging en de mooie netwerken die gevonden werden.

Toen kreeg de discussie een andere wending. Wat is succes precies?

Duidelijk werd dat het gezelschap vooral was ‘opgevoed’ met een maatschappelijke of financiële definitie van succes. Een goed inkomen, een hoge positie, een flinke verantwoordelijkheid.

Maar is dat het hele plaatje?

Veel professionals die ondernemer willen worden ontwikkelen namelijk een andere visie op succes.

Bijvoorbeeld een prettige verhouding werk / privé. Of werk dat er echt toe doet. De vrijheid om eigen keuzes te maken. Met mensen samenwerken waar je blij van wordt.

Ik bracht een voorbeeld uit mijn eigen praktijk in.

Ik maakte mijn eerste jaren als ondernemerscoach door en kreeg een dame aan tafel die na jaren stressvol werk nu wilde kiezen voor een parttime pedicure praktijk aan huis. Maximaal 3 dagen per week met klanten aan de slag en de rest van de tijd beschikbaar voor gezin en ontspanning. Met een bescheiden parttime inkomen zou zij meer dan gelukkig zijn, zo gaf ze aan.

Haar verhaal bracht me in eerste instantie in verwarring. Was deze dame wel echt ambitieus? Waar was haar heilige vuur? Ging ze wel echt voor succes?

Ik zag al snel dat het anders lag. Deze dame had een weloverwogen definitie van succes voor zichzelf beschikbaar. Ze was zeer gemotiveerd om dat te bereiken. En slaagde ook in haar streven.

Ik sprak haar onlangs en ze gaf aan superblij en gelukkig te zijn met haar ondernemerschap en wat het haar (in financiële en andere zin) opleverde.

Mijn les? Succes is voor iedereen iets anders.

Het goede nieuws is dat jij als ondernemer zelf bepaalt wat succes is. Als je dat verbindt met wat voor jou als mens en professional superbelangrijk is, leg je een supersterke basis.

Daar word je structureel gelukkiger van, kan ik je vertellen uit eigen ervaring. Als dat geen mooi succes is ?.

Jouw definitie van succes, hoe kom je daar achter? In mijn ebook vertel ik er meer over. Ben jij professional of ondernemer en kun je wel wat hulp gebruiken bij de stap naar succesvol ondernemerschap? Vraag dan een 1 op 1  perspectief gesprek  met mij aan.

Ik help je graag!