Val de klant niet lastig met je aanpak, kies voor de Black Box methode met dit 4 stappenplan

Stel: de afvoer van jouw toilet is verstopt. Je belt een loodgieter en legt je probleem voor. De loodgieter gaat jou een kwartier lang vertellen welk merk gereedschap hij gebruikt en wat de laatste inzichten zijn in het ontstoppen van toiletten.

Absurd toch? Toch is dit precies wat veel ondernemers doen. Hun klanten lastig vallen met hun aanpak.

Ze vertellen hele verhalen over de opleiding die ze gevolgd hebben of de manier waarop ze een ingewikkelde psychologische, financiële, juridische of technische kwestie aanpakken.

De klant is daar helemaal niet in geïnteresseerd, wordt boos en geïrriteerd. Of haakt voortijdig af, want er is nergens een oplossing te vinden in het verhaal, wel veel inhoud. Dan maar in gesprek met de concurrent.

Voor veel ondernemers en ZZP-ers is dit lastig te begrijpen. Want zijzelf vinden de inhoud, hun vak,  wel super interessant. En gaan er van uit dat de klant ook interesse heeft in de inhoud. Of de inhoud nodig heeft om overtuigd te raken.

Ik heb nieuws voor je: dat is niet zo. Wil je iets verkopen en goed verdienen? Val de klant dan niet lastig met je aanpak, maar kies voor de black box’ method

  1. Jouw vertrekpunt, jouw input, is het probleem, de wens of het verlangen van de klant. Daar gaat jouw volledige aandacht en jouw commitment naar uit.

 

  1. Zet dat centraal en kom er achter wat de essentie en de nuance daarvan is. Of die nuance is er niet: ‘het toilet moet zo snel mogelijk gerepareerd worden’. Ook goed ?

 

  1. Ga vervolgens in jouw verhaal duidelijk en overtuigend in op de output van de black box: de oplossing die de klant zoekt.

 

  1. Wat gaat jouw inzet de klant concreet opleveren? Gebruik daarbij de exacte woorden van de klant. Bijvoorbeeld: ik ben over 1 uur bij u en ga pas weg als het toilet weer functioneert.

En die black box? Dat is jouw probleem, jouw gereedschap.

Daar heb je het niet over met de klant. Als het toilet maar gerepareerd wordt, het interesseert de klant niet hoe.

Voor alle serieuze, vakinhoudelijk sterke ondernemers: ga even tegen  je natuur in en probeer deze aanpak. Even onwennig misschien, maar ik beloof je dat het je veel gaat opleveren!

Laat me vooral jouw ervaringen weten, dat kun je hier doen, ik ben heel benieuwd!

Nog meer tips, inzichten en adviezen? Download dan hier mijn gratis ebook met 7 sterke strategieën voor Werelds Ondernemen.