Van idee naar succesvol bedrijf. Ben jij een echte zolderkamer ondernemer?

Ik heb het zo vaak meegemaakt. Ondernemers met supersterke ideeën die dat niet delen met de wereld maar bewaren voor hun zolderkamer.

Ergens is die zolderkamer natuurlijk wel veilig. Je kunt de mooiste ideeën verzinnen, maar gaat niet de confrontatie aan met de boze buitenwereld. Zo kun je ook niet teleurgesteld worden als blijkt dat de klant er niet op zit te wachten.

Ook denken veel ondernemers, zeker de ‘wikkers en wegers’ onder ons dat het idee eerst helemaal perfect uitgewerkt moet zijn, wil je ‘klaar’ zijn om met de klant te gaan praten.

Dan is er ook nog een categorie ondernemers die veel te bescheiden zijn. Wie zit er nu te wachten op mijn wilde ideeën?

Het resultaat van deze aanpak?

Zolderkamer ondernemers laten hun perfectionisme, valse bescheidenheid en angst voor teleurstelling in de weg staan van hun groei en succes

En hoe zonde is dat? Door niet te delen hou je jezelf onnodig klein en doe je ook je klant tekort. Want die wil altijd in gesprek met ondernemers die met mooie oplossingen komen.

Hoe was dat voor mij?

Ik ga een verhaal met je delen uit mijn startperiode als ondernemer.

Ik had mijn vaste baan als marketing manager opgezegd omdat wat ik deed op geen enkele manier meer aansloot bij mijn ondernemerskompas.

Ik schreef me in bij de kamer van koophandel en ging aan de slag met het ontwikkelen van mijn businessidee. Ik zal je vertellen, ik kwam daar helemaal niet uit. Ik was een echte zolderkamer ondernemer.

Ik draaide in een kringetje rond. Ik bedacht iets, ging er over nadenken en informatie opzoeken en vond altijd wel een reden waarom het niet zou werken of lukken. Zonder met een klant te spreken, vanaf de zolderkamer.

Je begrijpt denk ik wel wat een frustrerende situatie dat was.

Omdat ik geen feedback, geen input van de markt kreeg, wist ik nooit of ik op de goede weg was met mijn businessidee.

Ik ging af op wat ik via Google of een theoretisch marktonderzoek vond. En als echte ‘denker’ vond ik altijd wel iets waardoor het niet zou lukken.

Ik saboteerde mijn eigen groei en deed mijn klanten tekort door ze niet mee te nemen in mijn ideeën.

Mijn spaarrekening werd leger en leger en ik realiseerde me dat ik de markt dus de klanten bij mijn ideeën moest gaan betrekken.

Al waren die ideeën nog niet helemaal af.

Die aanpak heeft mijn prille ondernemersloopbaan gered.

Ik ging in gesprek met mensen in mijn netwerk en legde mijn prille businessidee voor. Een van de gesprekken was een koffie-gesprek met een interim HR manager die ik mijn ideeën voorlegde.

Ik leerde daar veel van, snapte daarna wat ik nog moest aanpassen aan mijn businessidee en kreeg een boost in mijn vertrouwen.

Hij belde bovendien een week later of ik interesse had in een interim opdracht.

Ben jij ook klaar om de zolderkamer te verlaten en succesvol te worden? In mijn ebook laat ik de techniek zien die je helpt de zolderkamer te verlaten. Of vraag een perspectief gesprek aan om samen te kijken hoe jij een echte doorbraak als ondernemer of professional kunt realiseren.