120 studenten op een podium, geordend experiment of zooitje ongeregeld? (+video)
Daar stonden we dan. 120 studenten, hun docenten erbij en ikzelf. Met een microfoon in m’n hand. Een tikje nerveus, of zeg maar gerust flink nerveus. Ik had in nauwe samenspraak met de docenten een experiment bedacht op basis van het werk van de beroemde Amerikaanse psycholoog David McClelland.
Hij kwam er medio jaren 60 achter dat onder ons zichtbare gedrag een onmetelijk en onzichtbaar geheel van gedachten, overtuigingen, waarden en wensen liggen.
Hij vertaalde dat met een mooie metafoor: een ijsberg.
Die is immers ook maar voor een klein gedeelte zichtbaar (ons gedrag) en steunt op een veel groter geheel dat onder de oppervlakte ligt (gedachten, overtuigingen etc.).
Wil je betere resultaten? Dan is een focus op alleen gedrag niet voldoende. We blijven dan boven de oppervlakte en komen niet tot oorzaken, laat staan doorbraken.
Wat je dus nodig hebt is zicht op wat er onder de oppervlakte gebeurt
Terug naar de studenten. En het ijsberg experiment.
Het doel was om onder de oppervlakte van hun gedrag te kijken.
Want waarom vinden sommigen het lastig om de telefoon te pakken en hun ondernemersidee te pitchen? Onzekerheid? Zomaar iemand bellen is gek?
De linkerkant van het podium is de ‘ja’ kant, de rechterkant de ‘nee’ kant.
Ik las prikkelende stellingen voor, de studenten bewogen over het podium naar de kant van hun keuze.
Nu was dat best een uitdaging, want het podium was veel te klein voor 120 studenten. Ik voelde me dus meer een verkeersagent dan een gefocuste experiment-leider ?.
Er dreigde even een ‘zooitje ongeregeld’, maar het werd uiteindelijk een mooi en leerzaam experiment.
En het was wel erg leuk: studenten die een kant oplopen, zien dat hun vrienden aan de andere kant blijven en weer terugstappen. Wat zegt dat?
Een uitgesproken student die met sterke argumenten de andere kant adviseert om zijn kant op te komen.
Bij het weglopen twee studenten tegen elkaar ‘ik had echt niet verwacht dat jij die kant zou kiezen, ik vind je altijd heel zeker overkomen’.
In korte tijd toch iets in beweging kunnen zetten kortom.
Dank studenten voor jullie inzet en eerlijkheid en docenten voor jullie lef om dit experiment aan te gaan!
Hieronder een korte video van het experiment. Wat vind jij? Zooitje ongeregeld of geslaagd experiment?
Interesse in ondernemerschap, marketing en mindset? Download dan mijn gratis ebook, boordevol inspiratie, ideeën en praktische tips richting zelfstandig ondernemerschap.