Van volger naar leider: hoe je zelf leiding neemt over jouw toekomst

Heel eerlijk: een flink gedeelte van mijn loopbaan ben ik een volger geweest. Ik was een expert in afstemmen op anderen. Wat zij doen, hoe zij ondernemen. De successen die ze boeken, de ‘5 stappen naar succes’ verhalen.

Door te volgen, ontweek ik mijn eigen verantwoordelijkheid.

Ik hoefde zo niet zelf te kiezen, niet zelf mijn doelen te stellen.

Als ik nou maar dat voorbeeld volgde, kwam het vanzelf goed.

Niet dus. Want ik werd pas succesvol, echt succesvol en vrij toen ik de leiding nam. Van mijn leven en van mijn ondernemerschap.

Daar had ik het vorige week over met een klant. Een klant die vast zat. We analyseerde wat ze de afgelopen maanden had ondernomen. Vooral volgen wat anderen vertelden. Op zoek naar de ‘gouden pil’ of ‘in 4 weken je omzet verdubbelen’.

Niet de weerstand aangaan en je eigen pad vinden, maar hopen op andermans leiding richting jouw doorbraak.

Dat werkte natuurlijk niet, want ze deed andermans kunstje en niet haar eigen ding.

Ik gaf haar mijn eerlijke feedback. Dat ze nooit succesvol zou worden zolang ze bleef volgen. Dat het tijd werd dat ze ging leiden.

Leiding nam over haar eigen ondernemerschap, eigen doelen ging stellen in plaats van zich te vergelijken met andermans doelen en resultaten.

Wat een mooi gesprek was dat en mijn boodschap kwam superduidelijk en helder bij haar binnen. Resoneerde bij haar op wat ze al langer wilde aanpakken in haar leven.

Haar eerste besluit? Ze ging zich direct, dezelfde dag uitschrijven bij een aantal nieuwsbrieven en mailinglists.

Minder binnen laten komen van andere ‘leiders’ , ze gaat nu zelf leiden en richting geven.

Die stap gun ik jou ook. Je zult zien dat die jou veel meer gaat opleveren dan je je kunt voorstellen. Heel veel succes en laat me weten wat je tegenkomt als je gaat leiden in plaats van volgen.